Misteri Lampu Abadi

Posted on 01/05/2010. Filed under: Fakta Pelik Dan Aneh |

Seorang sarjana Australia, Robbert Briggen, berpendapat bahawa manusia zaman prasejarah itu memiliki kebijaksaan yang lebih maju daripada ilmu pengetahuan yang kita miliki kerana mereka memiliki lampu-lampu abadi.

Pada bulan April 1485 mayat seorang gadis bangsawan dari zaman yunani kuno dikeluarkan dari tempat perkuburannya di “Appian Way”. Ketika para penyelidik memasuki tempat pemakamannya, mereka terkejut menemukan sebuah lampu yang menyala sejak 1.500 tahun yang lalu.

Pertanyaannya adalah, dengan cara apa para nenek moyang kita membuat lampu yang mampu terus menyala hinga selama itu? Misteri itu masih tetap merupakan misteri yang pelik akan tetapi sejumlah ahli arkeologi terus berusaha untuk menyelesaikan masalah ini.

Beberapa orang di antara mereka seperti Briggen, mengemukakan pendapat bahawa tenaga yang digunakan untuk menyalakan lampu itu adalah sangat mungkin telah hilang dari permukaan bumi ini. Akan tetapi, tidak ada bukti yang menguatkan teori-teorinya itu. Orang pintar seperti apa yang membuat lampu yang tetap terus menyala hingga 1.500 tahun?

Rangeboy: Kalau teknologi ni masih wujud, TNB tak boleh cari makan.

Advertisements

Make a Comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

3 Respons to “Misteri Lampu Abadi”

RSS Feed for RangeBoy’s Blog Comments RSS Feed

saya berpendapat bahawa masyarakat pada masa dahulu menggunakan bahan yang dapat membuatkan lampu tersebut dapat hidup dalam jangka masa yang sangat panjang..dari mana bahan tersebut didapati,tidak pula saya ketahuinya,namun mungkin pendapat saya ada benarnya..

bermakna mereka bkn org primitif malah mereka bertamaddun spt kita atau lebih maju dari kita..

inilah orang yang dikatakan manusia x bertamadun oleh org barat..manusia hanya tinggal dalam gua dan berbogel mcm monyet….ternyata teori itu adalah PENIPUAN SEJARAH…


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: