Suatu Keajaiban

Posted on 14/11/2009. Filed under: Kisah Ringkas Rasulullah s.a.w. |

Kota Mekah sedang diliputi malam. Malam yang pekat sehingga sukar melihat orang berjalan amat terasa akan kesunyiannya.

Sayup-sayup kedengaran pada malam itu suara Nabi s.a.w. memecah kesunyian dengan bacaan ayat-ayat Qur’an di dalam rumah Baginda. Di luar rumah baginda seolah-olah ada bayang-bayang manusia yang sedang mengintip.
Ketegangan pada masyarakat Mekah dirasai sejak Nabi keluar berdakwah di siang hari mengajak mereka kepada jalan yang benar. Tetapi tentangan kian bertambah hebat, namun Nabi berpantang undur dan ini menggugat ketenangan hati orang-orang besar dan ternama Quraisy, malahan juga sebilangan pengikut-pengikut Nabi s.a.w.
Orang-orang Qurais kini telah memikirkan satu rencana penentangan kepada Muhammad pada siang hari. Manakala orang-orang Islam menebalkan keimanan dalam hati mereka agar tidak akan lemah menghadapi tekanan-tekanan musuh Islam itu.

Pada masa itu, ketika Nabi s.a.w. membaca Al Qur’an, di luar rumah Baginda terdapat tiga bayangan manusia iaitu orang-orang ternama Quraisy yang datang dari arah yang berlainan. Masing-masing memikirkan Baginda bersendirian tanpa ada siapa yang melihat. Sebenarnya mereka ingin mengetahui apakah yang dikerjakan oleh Nabi s.a.w. di tengah malam itu. Ketiga-tiga mereka ialah Abu Jahal, Sufyan bin Harb dan Akhnas bin Syarik.

Suara Nabi Muhammad s.a.w. yang berkumandang membaca ayat Al-Qur’an itu telah mempersonakan mereka, meresap enusuk mempengaruhi jiwa masing-masing tanpa disedari telah menitiskan air mata, terlupa dirinya sebagai tokoh musyrik yang selalu menentang Muhammad. Setelah mereka tersedar dari personaan itu, barulah disedari air mata yang mengalir membasahi pipi. Namun antara mereka bertiga masih tidak menyedari bahawa mereka tidak berseorangan, hanya kepekatan malam yang gelap itu yang memisahkan mereka bertiga. Setelah mengusap air mata, mereka pun berlalu ke arah datangnya dahulu dengan senyap-senyap agar tidak ada orang lain tahu.
Tanpa diduga, mereka bertiga bertemu, tidak seorang pun membuka bicara, mungkin kerana takut didengari orang lain. Tetapi di dalam hati masing-masing sudah meneka akan apa yang telah dilakukan kawannya.

“Engkau mendengar ayat-ayat Qur’an yang dibaca Muhammad ketika bersolat sepanjang malam sampai terbit fajar?”

“Bukankah itu yang berlaku?” demikian Abu Jahal bertanya.

“Benar, aku kira engkau juga demikian,” jawab Sufyan bin Harb.

Abu jahal tidak menjawab, diam, tetapi wajahnya segera berubah kerana kata-kata Akhnas.
“Kita membohongi diri sendiri dan menyalahi akal. Sesungguhnya, ayat-ayat yang kita sama-sama dengar dari Muhammad itu memang indah sekali. Aku terpesona oleh isinya,” Demikian kata Akhnas.

Melihat Abu Jahal yang berubah air mukanya, Akhnas tidak berkata-kata lagi khuatir akan menyebabkan ketegangan.
Akhirnya masing-masing mencela sikap yang lain kerana mahu mendengar Muhammad membaca Al-Qur’an. Bagaimana nanti jika masyarakat Mekah mengetahui perbuatan mereka? Sudah tentu mereka akan diejekkan dan dihinalah martabat mereka di mata umum. Siang hari mencela Muhammad tetapi malam hari mendengar bacaan Muhammad.

“Jangan diulangi lagi perbuatan ini, kelak boleh menimbulkan pandangan yang salah.” Demikian mereka bertiga berjanji. Mereka pun berpisah.

Bila malam menjelang lagi, ketiga-tiga kenamaan Quraisy itu tanpa mengingati janji yang telah dibuat mereka malam sebelumnya, telah keluar menuju ke rumah Nabi s.a.w. Satu sama lain mengirakan hanya dia sahaja yang melakukan, yang lain tidak. Tetapi alangkah terkejutnya mereka ketika dalam perjalanan pulang, mereka bertemu lagi di jalan. Bacaan Muhammad yang pertama kali mereka mendengar telah menarik hati mereka untuk mendengarnya lagi. Maka mereka sekali lagi mengutuk satu sama lain di atas perbuatannya dan mereka bertiga berjanji lagi tidak akan membuat pengintipan itu dan melanggar janji.

Apabila malam menjelang lagi, Abu Jahal, Sufyan dan Akhnas seolah-olah tidak mahu tahu bahawa ada janji-janji yang patut dipatuhi. Dengan kehendak Allah, pada malam yang ketiga ini setelah mendengar bacaan Nabi s.a.w., mereka bertemu lagi. Dalam perjumpaan kali ini mereka berjanji sesungguhnya tidak akan mengulanginya bagi megelakkan dari sampai diketahui oleh masyarakat mereka.

Pada kali ini mereka benar-benar mematuhi perjanjian itu. Pada satu hari Akhnas  dengan bertongkat berjalan menuju ke rumah Abu Sufyan kerana hasrat hatinya untuk mendapatkan pendapat dan rasa hati masing-masing setelah mendengar ayat-ayat Al-Quran yang dibaca oleh Muhammad.

Advertisements

Make a Comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Satu Respons to “Suatu Keajaiban”

RSS Feed for RangeBoy’s Blog Comments RSS Feed

[…] Suatu Keajaiban […]


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: