Nasihat Agama – Dalam Perkara “Taharah”

Posted on 27/03/2009. Filed under: 400 Nasihat Agama |

19.      Langkahkan dengan kaki kiri, apabila anda memasuki bilik air, bacalah doa masuk bilik air, elakkan daripada bercakap ketika berada di dalam bilik air dan keluar dengan kaki kanan serta doa yang diajarkan oleh Rasulullah.

20.      Elakkan membuang air kecil di jalan orang atau tempat berteduh mereka, ini kerana tindakan seumpama itu boleh mengganggu mereka.

21.      Janganlah menghadap atau membelakangkan kiblat ketika buang air, melainkan anda berada dalam sebuah bangunan tertutup.

22.      Elakkan membuang air kecil dengan berdiri semampu mungkin bagi mengelakkan daripada terkena penyakit tidak tos waktu kencing.

23.      Beristinjak selepas membuang air kecil dengan menggunakan batu atau kertas (seperti tisu) kemudian air, kalau boleh menggunakan semua bahan-bahan itu adalah lebih baik.

24.      Jangan sekali-kali menggunakan tangan kanan untuk beristinjak atau perkara-perkara yang dikira tidak baik, malah gunakan tangan kiri anda untuk berbuat demikian.

25.      Lakukan khitan kepada anak-anak anda ketika kecil kerana berkhitan itu adalah daripada perkara-perkara sunnat di dalam Islam.

Advertisements

Make a Comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: